Frågor och svar om matavfall

Nedan har vi samlat frågor och svar om matavfall och matsvinn.

Vad är matavfall?

Matavfall är sådant som blir över när du lagat eller ätit mat och sådant som är biologiskt nedbrytbart. Det är viktigt att rätt saker läggs i påsen för att det ska kunna bli biogas och biogödsel. Regeln är enkel: I matavfallet läggs skal och rester som klassas som mat. Allt annat läggs i den vanliga avfallspåsen eller läggs i förpackningsinsamlingen. Men självklart – det bästa du kan göra är att äta upp dina matrester.

Plast, bioplast, och majsstärkelsepåsar förstör rötningen så att vi inte får ut biogas och biogödsel. Den kan dessutom hamna i jorden på ekologiska jordbruk. Snittblommor är ofta kraftigt besprutade och har gifter på sig som inte heller ska ut på ekologiska jordbruk. Exempel på matavfall är:

  • Skal och rester av grönsaker och frukt
  • Rester av kött, fisk och skaldjur
  • Pasta, ris
  • Rester av bröd, äggskal
  • Teblad, kaffesump. Filter och tepåsar kan också läggas i matavfallet så väl som
  • mindre mängd ofärgat hushållspapper.

Du kan torka av fettet från en stekpanna med hushållspapper och lägga i matavfallspåsen. Stora mängder mat- och frityrolja häller du upp i en pet-flaska, använd gräddförpackning eller liknande. Lägg den sedan i restavfallet eller lämna den uppmärkt till närmaste återvinningscentral eller miljöstation. Fett kan skapa stopp avloppsledningarna och ska därför inte hällas ut i vasken.

Vad får jag INTE slänga i den bruna påsen?

  • Blöjor/bindor, tvättlappar, bomullstussar
  • Damm
  • Glasspinnar, ätpinnar
  • Jord, krukväxter, snittblommor, trädgårdsavfall
  • Kattsand, djurströ
  • Snus, aska, stearinljus
  • Vinkorkar, kapsyler

Det är också viktigt att tänka på det inte kommer med plastfolie, plastpåsar och annat som inte kan brytas ned i matavfallspåsen. Lägg aldrig den bruna papperspåsen i en plastpåse när du slänger den. Eftersom det utsorterade matavfallet rötas för att kunna bli biogas och biogödsel så kan du inte lägga till exempel jord i matavfallspåsen då jorden försämrar rötningsprocessen.

Var ska jag slänga påsen med matavfall?

Den bruna påsen med matavfall ska slängas i matavfallskärlen som är placerade i det nya miljörummet uppe vid den stora parkeringen. Du öppnar miljörummet med din vanliga tagg. Se till att dörren går i lås ordentligt när du lämnar miljörummet.

Var slänger jag övriga hushållssopor?

De sopor som inte är matavfall ska slängas i våra vanliga kärl mellan husen. Detta inkluderar inte kartonger, glas eller sådant avfall som vi lämnar till återvinning vid Hemköp eller annan återvinningsstation.

Varför kan vi inte slänga matavfall i våra vanliga kärl?

Kärlen mellan husen kan av tekniska skäl inte användas för matavfall. Vi får se om detta kan förändras i framtiden när den nya sorteringsanläggningen i Högdalen öppnar sommaren 2024. Med anledning av detta har styrelsen valt att inte göra stora investeringar i nuläget för om- eller nybyggnationer av sopkärl.

Kommer det inte lukta från matavfallet

Nej. Sköter du den bruna påsen på rätt sätt behöver det inte lukta mer än från din vanliga soppåse.

Hur får jag det att lukta minimalt?

Några bra tips för att påsen inte ska bli så blöt och lukta är att låta blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden. Lägg gärna lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen. Lägg illaluktande matavfall som till exempel räkskal och fisk i frysen tills det är dags att gå ut med matavfallspåsen eller slå in det i lite tidningspapper innan du lägger det i papperspåsen. Byt matavfallspåse var tredje dag och stäng till påsen genom att vika ihop den innan du slänger den i kärlet i miljörummet.

Var finns de bruna påsarna?

Det kommer att delas ut påsar till samtliga medlemmar. När dessa är slut kommer nya påsar att finnas i miljörummet. Om du tar de sista får du gärna meddela Styrelsen så vi inte står utan.

Vad händer om jag sorterar fel?

Det blir inte bra om man sorterar fel, eller struntar i att sortera. Biogasanläggningar tar inte emot orent matavfall och om det ligger andra sopor i kärlet för matavfall. Då får föreningen beställa en extra hämtning och istället skicka det till förbränning. Denna kostnad belastar alla medlemmar i föreningen och måste undvikas. Matavfallsinsamlingen är subventionerad av kommunen men om vi gör fel eller inte följer de nya reglerna kommer vi att öka föreningens avfallskostnader vilket vi inte vill ska hända.

Hur ofta töms kärlen med matavfall?

Kärlen kommer töms 2 gånger i veckan.

Vem har bestämt att vi ska sortera matavfall?

Detta är ett politiskt beslut. Regeringen beslutade den 24 september 2020 att kommunernas system för insamling av matavfall ska vara på plats den 31 december 2023, så att detta kan samordnas med genomförandet av EU:s krav på separat insamling av allt biologiskt avfall (mat-, trädgårds- och parkavfall). I Stockholm har kommunpolitikerna beslutat att detta ska vara obligatoriskt från 1 januari 2023 och det är Stockholm Vatten och Avfall som är ansvariga för genomförandet.

Varför ska vi sortera vårt matavfall?

Självklart är det bästa att inte kasta bort mat, men mat som kastas bort ska användas på ett bra sätt. Matavfallet är en viktig resurs och innehåller både energi och näringsämnen. Om man slänger detta bland de vanliga soporna går detta till stor del förlorat.  Om man istället sorterar ut matavfallet tas både energin och näringsämnena tillvara genom att det blir biogas och biogödsel. Biogas har lägre miljöpåverkan och släpper ut mindre koldioxid än bensin och diesel. Biogödsel används på våra åkrar när man odlar ny mat och då återförs näringsämnena från matavfallet till marken. Genom att sortera matavfallet bidrar du till det naturliga kretsloppet. Släng dock inte mat som hade kunnat ätas. Att producera mat som slängs är inte hållbart. Då har all energi, vatten och mark som behövs för att framställa den använts i onödan.

Kommer mitt matavfall verkligen till nytta?

Svaret är ja! En biogasbil kan köra nästan 4 km på matavfallet från en matavfallspåse som antas väga 2 kg. Dessutom ger samma matavfall biogödsel innehållande kväve som räcker för att odla havre till cirka 18 portioner havregrynsgröt.

Är det inte bättre att bränna matavfall och få fjärrvärme?

Det stämmer att man får ut fjärrvärme när man förbränner avfallet, men matavfall innehåller mycket fukt och är inte lika energieffektivt att förbränna. Behandlar man matavfallet separat får man ut biogas och biogödsel som är ett miljövänligare alternativ. Om matavfallet förbränns kan vi inte ta tillvara de näringsämnen och den mull som finns i matavfallet.

Basfakta om matavfall

  • Ungefär hälften av din soppåse består av matavfall.
  • En biogasbil kan köra nästan 4 km på en matavfallspåse.
  • Ett ton matavfall kan driva en biogasbil 190 mil. Det är nästan lika långt som mellan Malmö och Kiruna.
  • Från 1 person i Sverige uppkommer cirka 80 kg matavfall per år.
  • 1 kg biogas motsvarar ca 1,5 liter bensin.
  • En biogasbil undviker 2 600 kg växthusgasutsläpp per år jämfört med en bensindriven bil.
  • Det innebär att en biogasdriven bil minskar utsläppen av koldioxid med 73 %, jämfört med en bensindriven bil
  • Om 70 % av allt matavfall från hushåll samlas in och rötas så skulle biogasen som produceras kunna ersätta 73 miljoner liter bensin. Det räcker till årsförbrukningen för 85.000 bilar och skulle minska utsläppen av koldioxid från biltrafiken med 218 000 ton koldioxidekvivalenter.